Publisert av: Tom Inge | oktober 21, 2011

Kjærlighetens fem språk!

Dette er da altså klippet og limet fra google, men jeg føler dette er en så sinnsykt viktig kunnskap at jeg velger å publisere det her. Selv om mine lesere er ca 0. Men Da kan det ihvertfall komme opp enda en plass når man googler om det! 🙂

Kjærlighetens språk

«Jeg er overbevist om det er like viktig å holde den emosjonelle kjærlighetstanken full i ekteskapet som å ha den rette oljebestanden på en bil.» Det sier den amerikanske familieveilederen Gary Chapman i boka «Kjærlighetene fem språk». Og han legger til: «Hvis du kjører ekteskapet på tom «kjærlighetstank», kan det koste deg atskillig mer enn å kjøre bil uten olje.»

Kjærlighet er det viktigste ordet i språket vårt. I skrift og tale, i litteratur og film er ofte kjærlighet tema. Det henger nok sammen med at behovet for kjærlighet er så fundamentalt viktig for oss mennesker. Fagpersoner slår entydig fast at det å føle kjærlighet er et primært menneskelig behov. Psykologer stadfester at barn har et visst grunnleggende behov for gode følelser dersom det skal bli emosjonelt stabilt. Og blant disse emosjonelle behovene er kjærlighet og medfølelse de viktigste. Får barnet tilstrekkelig med kjærlighet, vil det sannsynligvis utvikle seg til en ansvarlig voksen person.

Den kjente psykiater dr. Ross Campbell bruker et bilde på det jeg nå har nevnt: – Inne i ethvert barn er det en følelsestank som venter på å bli fylt med kjærlighet. Når et barn virkelig føler seg elsket, vil det utvikle seg normalt, men når kjærlighetstanken er tom, vil barnet gjøre gale ting. Mye av den dårlige oppførselen hos barn skyldes at kjærlighetstanken er tom.

Er det ikke slik hos oss voksne også? Trangen til å føle seg elsket er noe av kjernen i enhver relasjon. Spesielt merkes det i samlivet. En mann sa: – Hvilken glede har du av huset, bilen, hytta eller alt det andre dersom ikke kona er glad i deg? Materielle verdier kan aldri erstatte kjærligheten.

Vi mennesker er forekjellige, – også med tanke på å oppleve og uttrykke kjærlighet. Det kan være spennende, men også utfordrende i et samliv. Kjærlighetens fem språk var tittelen på en bestselger i U.S.A. for neon år siden. Familieveiledere Gary Chapman hevder at dersom du uttrykker kjærlighet på en måte som partneren din er fremmed for, skjønner ikke ho eller han at du har uttrykt kjærlighet. Det er som om dere snakker ulike språk.

Det er mange forskjellige språk i verden. De fleste av oss lærer det språket som foreldrene våre snakker. Det blir vårt morsmål. Senere kan vi lære andre språk i tillegg. Men det krever en innsats. Vi føler oss mest hjemme når vi snakker morsmålet.

Hvis jeg snakker norsk til en franskmann som bare snakker fransk, blir det vanskelig å forstå hverandre. Vi kan bruke tegnspråk, tegne bilder og bruke fakter for å vise hva vi mener. Men det blir en meget begrenset form for kommunikasjon. Vi kan aldri bli kjent med hverandre på den måten.

I et samliv er det viktig å forstå hverandre. Forskere har funnet ut at god kommunikasjon er en av de viktigste faktorer som ligger til grunn for et stabilt og varig samliv.

Den amerikanske familieveileder Gary Chapman har funnet ut at vi kan ha ulike «kjærlighetsspråk». Det betyr at kjærlighet kan uttrykkes og bli forstått på flere måter. Vi er forskjellige med hensyn til hva som føles naturlig og hva vi trenger fra den andre for å føle oss elsket. Små tegn på at vi er viktige for hverandre kan gi store gleder. Kanskje det her er forskjeller mellom kjønnene? Her finnes det ingen mal. Likevel har Gary Chapman funnet noen felles måter å uttrykke kjærligheten på.

1. Anerkjennende ord

«Et godt ord varmer ti vintrer» sier et kinesisk ordtak. Vi vet alle hvor godt det er å få anerkjennende ord. Noen opplever det ekstra godt. Det kan være komplimenter og kjærlighetserklæringer, ros, vennlige og oppmuntrende ord. «Jeg satte stor pris på at du tok oppvasken i dag.» «Du er flott i den kjolen!»

Verbale komplimenter og anerkjennende ord er sterke kommunikasjonsmidler for kjærlighet.

2. Tid for hverandre

Mye tyder på at tid er mangelvare. «Jeg har ikke tid», sier vi mens vi haster til neste gjøremål. Men det er ikke sant. Alle har fått 24 timer i døgnet til bruk. Spørsmålet er hvordan vi bruker tiden.

Da er vi inne på prioritering. Vi har ulike oppfatninger om hva vi vil bruke tiden til. I et parforhold er det viktig å være sammen om noe. Det handler om å gi hverandre udelt oppmerksomhet. Det kan vi gjøre ved å se på hverandre og snakke sammen, gå en tur sammen, gå ut og spise, gjøre noe sammen, o.s.v. Uansett hva vi konkret gjør sammen, er det viktigste å bli sett og bekreftet av partneren vår.

Derfor kan det for eksempel dreie seg om å bruke fem minutter på å lytte til partneren som har behov for å fortelle om en viktig hendelse den dagen. Lytting dreier seg ikke om å løse problemet, men å gi din oppmerksomhet og innlevelse noen minutter. Poenget er at det er godt å bli sett.

3. Gaver

Du har kanskje stått med en gave i hånden og tenkt: «Han tenkte på meg» eller «Ho huska meg». Å gi konkrete gaver kan være en måte å uttrykke din kjærlighet på overfor partneren. Det betyr ingen ting om gaven koster mye eller lite. Tenk på visa av Alf Prøysen om den første løvetannen pjokken har med til mor.

Å bli med på noe du ikke har så veldig lyst til selv, kan også være en måte å glede partneren din på.

Ditt nærvær når partneren har det vanskelig, er en av de største gavene du kan gi.

4. Tjenester

Det handler om hverdagslige praktiske oppgaver som vi kan gjøre for hverandre, og som har stor symbolsk verdi.

Arbeidsfordeling i hjemmet er et viktig tema, ikke minst når barna er små. Å avlaste hverandre i hverdagen, kan være et sterkt uttrykk for kjærlighet. «Nå tar jeg oppvasken mens du slapper av litt.» Det sies at «veien til mannens hjerte går gjennom maten», og at «veien til kvinnens hjerte går gjennom oppvasken».

Dette er konkret og hverdagslig. Men det er likevel et eksempel på hvordan vi kan glede den andre og vise forståelse og kjærlighet. På den måten kan hverdagslige tjenester være med å øke gløden i forholdet.

5. Fysisk nærhet

Vi han lenge visst at fysisk berøring er en måte å kommunisere kjærlighet på. Mange undersøkelser i forbindelse med barnets utvikling har vist hvor viktig fysisk berøring er for en sunn følelsesmessig utvikling.

Fysisk berøring er også et viktig måte å kommunisere kjærlighet på i samlivet. Fra å holde hverandre i hendene, stryke hverandre på kinnet, klemme hverandre og til å ha samleie er det ulike måter å kommunisere kjærlighet på. For noen vil dette være sterkere uttrykk for kjærlighet enn for andre.

Noen synes kanskje dette er selvfølgelig kunnskap. Likevel er det lett å glemme å gi uttrykk for fysisk nærhet i en hektisk hverdag. Det skal ikke så mye til. En lett berøring kan uttrykke at «jeg ser deg».

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: